Over vijf weken wil ik de Giro di Lombardia gaan fietsen. Mijn vijfde monument. De datum ga ik nog niet vastleggen. Wat ik wel zeker weet is dat ik dan 245 kilometers en ruim 4000 hoogtemeters ga fietsen. In Italië, om precies te zijn in Lombardije.

Vanaf vandaag pas ik mijn eet en leefgewoonten aan. Ik drink geen alcohol meer, vet en suiker minimaliseer ik tot het meest noodzakelijke. Maar friet, chips, chocolade, vlaai, bier, wijn en al die lekkere dingen zweer ik nu af. Wat na Il Lombardia komt zie ik dan wel! Eerst dit.

Schrijven helpt mij om de focus op het doel te houden. Bewust te zijn en dat bewustzijn vast te houden. Niet te verslappen en de afspraken die ik met mezelf maak na te komen.

Dus! Ik ga het vastleggen. Vandaag begin ik. Maandag 9 juli 2018. En het voelt vreemd. Onwennig omdat ik het nog nooit zo deed.

Minimaliseren en stoppen! Zondag vrat ik nog vlaai die over was van mijn verjaardag. Vier stukken! Heerlijke rijstevlaai en abrikozen kruimel uit Limburg want die is het lekkerste. Een fles bier en drie glazen wijn. Gezouten pistachenoten uit de zak en ik kijk ondertussen naar televisie, de Avondetappe. Wijn, noten en wielrennen. Het laatste zal door gaan. De rest stopt vanaf vandaag. Mijn verjaardag was het moment dat het nog kon. Dat is mijn ijkpunt. Feest, opmaken wat over is en de maandag er na afkicken

Ik ben benieuwd hoe mijn lichaam zal reageren. Minder suiker. Hoe ga ik dat tijdens het fietsen compenseren met eten en drinken? Wat zijn de gevolgen voor mij gewicht, humeur, slaap en de kracht en het uithoudingsvermogen tijdens het trainen? En wat ga ik nog meer tegenkomen op de weg naar Il Lombardia?

Suiker. Eén van mijn verslavingen. Maandagochtend kwam de zucht al op. Zin in koek bij de koffie. Op de tafel stond een de snoeptrommel en een doos met zeebanket. Klaar om opgeborgen te worden.

Aaaaaahhh! Koffie met chocolade…warme koffie met chocolade die smelt als je ze mengt. Hmmmm. Nee! Weiger, weersta de drang. Wel koffie met een boterham. Dat gaat ook nog veranderen. Koffie is één van de minderingen. De andere verslaving. Ik maal de bonen. De geur van versgemalen koffiebonen zorgt voor water in mijn mond. Aiaiaiaia Cor. Dat worden bijzondere weken jongen J

De dag kom ik goed door. Veel glazen water, Ik eet de verse ananas die in de koelkast klaar staat en rond een uur of vier een appel. De ergste trek misleid ik hierdoor. Het avondeten is verrukkelijk. Hartige taart met ei en groenten en een heerlijke salade. Mijn darmen werken als een tierelier! Voor het uitlaten van de hond nog snel naar het kleine huisje. Als ik in bed lig rammelt het van alle kanten. Het is aan het werken. Er is wat gaande.

Morgen fietsen. Wat neem ik mee? Een banaan of twee! En water. Ik denk dat ik maar eens gauw meer ga lezen over alternatieve voeding tijdens wielrennen.