Toen ik de aankondiging voorbij zag komen stond voor mij de tijd even stil. ‘Hij wordt weer georganiseerd. Het kan. Ik kan mee doen.’

De timing is perfect. Nu kan ik het. De conditie is er en kan ik opbouwen. De ervaring in het midden en hooggebergte heb ik. Ik ken mijn lijf. Heb klassiekers en meerdaagse ritten gereden. De medewerking van mensen die dichtbij mij staan is er. De tijd kan ik vrij maken… De gedachte dat ik als wielertoerist de rit der ritten kan gaan fietsen laat me duizelen. Vanaf de bekendmaking dat ie georganiseerd wordt tot het moment dat de route wordt gepubliceerd duurde het nog een paar weken. Een goede fietsvriendin nodigde mij uit om af te spreken en we bespraken haar ervaringen. Zij en haar man hebben al twee keer eerder de Tour de France gefietst. Fijn om haar ervaringen te plaatsen in mijn perspectief. Ik was er, blijkt achteraf, al uit maar wilde voordat ik een definitief besluit nam antwoorden hebben op de belangrijkste vragen. Ze voorzagen geen problemen voor mij.

Op 25 oktober 2018 werd de route van de Tour de France 2019 onthuld. En de profs zeiden dat het een zware editie wordt. Nou bedankt! Hahaha! En toen kwamen er toch de vragen en twijfels: ‘Hoe zal ie lopen en kan ik het aan? Zwaar is ie sowieso. Wat gaat het met mij doen? Hoe moet ik mij voorbereiden. Kan ik het wel?’ Logisch dat ik ze stel. Ik heb het nooit gedaan…en denk dat ik het wel kan.

Dus ging ik het met mensen bespreken. En één voor één kwamen de bevestigingen weer uit mijn directe omgeving. Het vooronderzoek en de reacties zorgden voor nog meer duidelijkheid. ‘Met jouw doorzettingsvermogen. Dat kun jij. Je hebt het materiaal en de conditie. Man met die benen lukt dat. Zoals jij er nu bijstaat ga jij het halen. Je bent topfit, een jonge god. Waarom niet?  Mentaal ben jij kei-sterk, kom op!

Het besef dat ik op mijn 49e serieus bezig ben met  het fietsen van de Tour is onwerkelijk. Wie verzint zo iets? Waarom ga ik dit doen?

Op 3 november was de informatiebijeenkomst in De Velosoof in Eindhoven. Een hippe fietsplek waar je kunt eten en drinken en naar de tent vol hangt met fietsen, koersshirts. Er is zelfs een museum ter ere van Bert Oosterbosch. Wie kent hem nog? Met een lijst vol vragen reisden we af. En ik heb alle vragen gesteld. De onduidelijkheid nam plaats voor helderheid. Eindelijk.

Eigenlijk is het heel simpel. Het is drie weken fietsen. Je leeft in een kleine wereld. Het afsluiten van de rest van de wereld gaat vanzelf omdat je alleen maar op de fiets zit. Je eet, slaapt, fietst, eet, slaapt, fietst en dat drie weken lang. En tussendoor doe je de was, kijk om je heen en GENIET! Dat was de boodschap van de organisatie. Laat vooral het prachtige landschap en de ervaring binnen komen en geniet van de reis. Met 3460 kilometer en 54.0000 hoogtemeters gaat genieten voor mij vast en zeker een heel andere dimensie krijgen. Ik ga de Tour de France één dag voor de profs fietsen. Over precies hetzelfde parcours. Met alles er op en er aan! Onvoorstelbaar. Ik leef het leven waar ik naar verlang! Op 5 juli 2019. Op mijn verjaardag start ik samen met 25 anderen in Brussel. Vijftig jaar nadat Eddy de Tour won en honderd jaar na de introductie van de gele trui. Wat een iconen van het wielrennen. Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik de Tour ga fietsen…

‘Ga je mee?’ vroegen Monique, Pascal, Annemiek, Evert en Mark. Ik schrok wakker uit de dagdroom.  ‘Aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.’ was mijn antwoord. Nog een paar nachtjes over slapen. We lieten het bezinken en aten en dronken wat maar ik wist het al…ik ga mee doen en ‘m uit fietsen. Parijs bereiken. Wat anderen al wisten kon nu pas bij mij ruimte krijgen. Het is te doen, ik heb de benen, de tijd, de mogelijkheden, de ervaring, mijn gezondheid en thuis kan het…..niets staat mij in de weg.

Door naar de volgende fase. Wat mij nu vooral bezig houd is hoe ik mijn trainingen en voeding het beste kan gaan indelen?  Wat moet ik gaan doen en laten? Want hoe train je voor een monstertocht van drie weken waarbij je je lichaam zwaar op de proef stelt? De professionals hebben persoonlijke trainers, voedingsdeskundigen en teamgenoten met ervaring aan wie ze advies vragen. Daar zal ik ook een manier voor moeten gaan vinden.

Hoe? Dat wordt de volgende stap. Alle hulp is welkom.

 

Total
227
Shares